W czym jest błonnik?

Czym jest błonnik?

Błonnikiem nazywamy zestaw związków pochodzenia roślinnego, które są pozostałościami po ścianach komórkowych, komórek budujących tkanki roślinne. Błonnik jest elementem diety, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie i rozwój flory bakteryjnej jelit, ułatwia wypróżnianie i chroni przed chorobami nowotworowymi jelit, a przy tym nie podlega trawieniu, a zatem nie ma żadnych kalorii! Co więcej, błonnik działa antycukrzycowo, obniża glikemię posiłków, z uwagi na fakt, że wchłania glukozę, która wówczas nie ma szans przedostania się do krwiobiegu. Błonnik posiada też zdolność wchłaniania toksyn.

Z czego zbudowany jest błonnik?

W skład błonnika wchodzą cukry złożone takie jak celuloza i hemicelulozy, beta-glukany, skrobia, fruktany, śluzyi gumy, a poza tym niepolisacharydowa lignina. Kompleks tych związków wykazuje tendencje do pęcznienia w jelitach, pod wpływem treści płynnej i do tworzenia żeli, jakie znacznie spowalniają procesy trawienia oraz absorbowania toksyn czy glukozy. Za sprawą błonnika, posiłki są bardziej sycące niż normalnie, a kalorie uwalniają się ze spożytego pokarmu, wolniej niż zwykle. Ponadto, kał zwiększa swoją objętość, stąd łatwiej jest się go pozbyć. Dietę bogatobłonnikową powinny stosować osoby mające zaparcia i hemoroidy.

Sprawdź sklep z suplementami i kosmetykami Och Naturalnie ochnaturalnie.pl

Gdzie występuje błonnik?

Błonnik obecny jest w produktach pochodzenia roślinnego. Najwięcej znajdziemy go w warzywach bogato ukorzenionych. Ma to związek z tym, że ściany komórkowe budujące komórki korzeni, są grubsze i bardziej odporne na działanie niesprzyjających czynników środowiskowych, niż te, które budują części nadziemne roślin. Stąd, najwięcej błonnika znajduje się w pietruszce, selerze, marchwi. Na uwagę zasługują również rośliny włókniste, których włókna zbudowane są z grubościennych komórek – brukselka, brokuł, kalafior, kapusta. Naturalnie, nie można też pominąć kwestii owoców. Najwięcej błonnika mają jabłka, gruszki i śliwki. Sporą jego ilość zawierają także suszone owoce – figi, morele, śliwki, truskawki i maliny.

Dużo błonnika jest też w pieczywie, zwłaszcza ciemnym (chleb graham, chleb razowy) oraz w produktach pełnoziarnistych, typu grube kasze czy brązowy ryż. Ponadto, otręby są idealnym źródłem błonnika, podobnie jak zbożowe płatki (musli) i płatki kukurydziane. 

W błonnik obfitują również rośliny strączkowe: bób, soczewica, fasola, groszek zielony, ciecierzyca.

W czym jest błonnik?
Przewiń do góry